top of page

Epilasyon Hakkında Genel Bilgi

Epilasyon Yöntemleri

Lazer Epilasyon insan vücudunda istenmeyen kılların lazerli ışık enerjisi yardımı ile kalıcı bir biçimde yok edilmesi olarak adlandırılmaktadır.

Lazer epilasyon işlemi kiş­i üzerinde uygulanırken, bölge ile kıl tipi biçimine uygun olarak ı­şık enerjisi verilerek bu kılların yok edilmesini amaçlayan güvenli, hızlı, etkili ve bilinen geleneksel yöntemlere göre çok daha az acı hissi veren bir yöntem özelliği taşımaktadır. Bu ı­şık yardımı ile cilde zarar verilmeden, kıl kökünde ısınmaya dönüşerek istenmeyen tüylerin zayıflamasına ve yok olması sağlanır. Lazer epilasyon haricinde uygulanan diğer epil sistemlerin genel adı depilasyon olarak anılır. Bu durum kılların vücuttan geçici olarak temizlenmesi demektir. Genellikle evlerde, Güzellik Salonu ve kuaförler tarafından sıkça tercihe edilebilen eski bir epilasyon yöntemidir.

Lazer Epilasyon İşlemi Güvenli midir?

 

Lazerli epilasyon cihazları tıp alanında özellikle kulak-burun-boğaz, göz, üroloji ve cerrahi müdahaleli olarak 1980'lerden bu yana güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. 1990'lı yıllardan sonra çok hızlı gelişen ve hala gelişmeye devam eden lazer teknolojisi sayesinde kullanım alanı da genişlemiş, farklı yenilikleri de beraberinde getirmiştir.Lazer epilasyon cihazları sağlamış oldukları etkinlik ve kullanım alanları bakımından FDA tarafından onaylı cihazlardır. Lazer ışığı radyasyon içermediğinde bu konuda oldukça güvenlidir. Lazer ışığı hakkında bilimsel açıdan kanser oluşumu yada benzer riskler hakkında hiç bir veri bulunmamaktadır. Tedavi esnasında koruyucu gözlük kullanımı, güçlü lazer ışınının oluşturabileceği zararlı etkilerinden korunmak için yeterli olmaktadır.

Lazer Epilasyon Makinesi İle Epilasyon İşlemi Nasıl Yapılır?


Epilasyon işlemi temel prensip olarak uygulanan lazer enerjisi sayesinde, kıl ve kıla rengini vermekte olan melanin pigmenti arasındaki etkileşim işlemidir. Uygulanmakta olan lazer ışığı cilde zarar vermesine imkan vermeden kıl ve kıl köküne ulaştıktan sonra melanin tarafından absorbe edilmektedir. Absorbe edilebilen lazer ışığı ısı enerjisine dönüştüğü için kıl kökünü tahrip ederek, kıl ve tüylerin dökülmesini sağlar.

Lazer Epilasyon Hakkında Diğer Merak Ettikleriniz:

 

Lazer Epilasyon İşleminde Kullanılan Lazer Tipleri Nelerdir?

 

Nd YAG, Alexandrite, IPL ve Diod epilasyonda kullanılabilen başlıca cihazlardır. Cihazların kullandıkları ışık enerjisi birbirlerinden farklı dalga boylarına sahiptirler.
 

Alexandrite Lazer:


755 nm ışık enerjisi dalga boyu bulunan, "Lazer Epilasyonda"  FDA onayına sahip sistemlerdir. Kıl kökü için kullanılabilir ve etkili bir dalga boyudur. Dünyanın en eski ve lazer epilasyonda ilk ve en çok tercih kullanılmakta olan lazer sistemidir. Uygulama içerisinde hava soğutma sisteminden yardım alınarak kullanılmaktadır.

 

Nd YAG Lazer:


1064 nm ışık enerjisi dalga boyu bulunan, "İnce damar ve varis tedavisinde" kullanılan ve FDA onayına sahip sistemlerdir. Nd YAG Lazer epilasyon için de ayrıca kullanılabilmektedir. Farklı olarak cildin derin tabakasına etki edebilmesi sayesinde cilt gençleştirme tedavisi içinde kullanılabilmektedir.

 

Diod Lazer:


810 nm ışık enerjisi dalga boyu bulunan, "Lazer Epilasyon" uygulamasında FDA onayına sahip sistemlerdir. Uygulamasında kontakt soğutma sistemlerinden yardım alınarak birlikte kullanılır.

 

İntense Pulse Light(IPL):


500-950 nm geniş bir aralıkta yoğun beyaz ışık enerjisi dalga boyunda olan sistemlerdir. Daha çok cilt gençleştirme ve epilasyon amacı kullanım alanına sahip cihazlardır. IPL cihazları ile yapılabilen ışınlı epilasyon uygulamasına foto epilasyon denilmektedir.

Lazer Epilasyon ve Foto Epilasyon uygulaması kullanılan cihazlar, uygulama yöntemleri açısından çok farklıdır. Fakat uygulama esnasında kıl follikülünün etkilenmesi yada seans sayısı ve seans aralıkları açısından çok fark yoktur.

Lazer Epilasyon Uygulamasında Seans Sayısı ve Süresi Ne Kadar?

 

Lazer epilasyon için uygulama bölgesi ile kıl yapısına bağlı olarak genelde 4-6 seans kadar sürebilmektedir. Bu sayı kıl yoğunluğuna bağlı olarak, vücut bölgeleri için genelde 8, yüz için 12 seans gibi bir süreye uzayabilir.

 

Epilasyon seans süresi aralıkları vücut bölgeleri için genelde 4-8 hafta sürerken, yüz bölgesi için 4-6 hafta kadar sürer.

 

Seans işlemi süresi, vücutta epilasyon uygulanan bölgenin yüzey genişliğine ve lazerin nokta atışı hızına (kıl yoğunluğuna) bağlıdır. Bir çok güzellik salonu ve tıbbi kurumda kullanılan lazer sistemleri oldukça hızlıdırlar. Koltuk altı yapılan lazer epilasyon uygulaması birkaç dakika kadar sürerken, bütün bacak uygulaması 30-40 kadar dakika sürebilmektedir.

Lazer Epilasyon için Başarı Oranı Ne Kadardır?

 

Lazer epilasyon işlemi, vücutta bulunan kılların anajen faz-büyüme sürecinde etkilidir. Genel olarak bir bölgedeki istenmeyen tüylerin ancak %10-20’si uygulanabilir anajen fazdadır. Bu yüzden her lazer uygulamasında genelde %10-20 lik bölüm hedef alınmalıdır. Bunun içindir ki lazer seans sayısı 4 yada 8 arası değişkenlik göstermektedir. Epilasyon seansları ile uygulama bölgesinde bulunan kılların yaklaşık %85-95 gibi bir oranın yok edilmesi sağlanabilir.

 

Lazer Epilasyon Sonucu Kalıcı Mıdır?

 

Uygulanan lazer epilasyon sonrasında belirgin bir biçimde kılların azaldığı ve yok olduğu vücudun farklı bölgelerinde kılların yeniden uzaması ve çıkması söz konusu olamaz. Lazer epilasyon kişinin yaşam sürecinde uygulanması sonrasında vücudunda hormonsal dengesini ilgilendiren herhangi bir rahatsızlık durumunda, bozulmuş olan hormonsal dengesine bağlı biçimde kılların yeniden çıkabileceğini de bilmekte fayda vardır.

 

Lazer Epilasyon İşlemi Ağrılı mıdır?

 

Lazer epilasyon uygulaması yapılan hassas kişiler veya hassas bölge uygulamaları esnasında cilde bir lastik çarpması benzeri hafif bir sızı hissi olabilmektedir.

 

Uygulanan lazer epilasyon sitemlerinde soğutucu hava veya kontakt soğutma sistemleri gibi yardımcılar mevcuttur. Epilasyon işleminde soğutma sistemleri sayesinde ağrı hissi ortadan kalkmış olur ve yan etki oluşabilmesi açısından risk minimum seviyeye indirilir.

Çok fazla gerekli olmamakla beraber hissedilebilecek sızı veya ağrı için hassas kişiler yada hassas bölge uygulaması esnasında anestezi sağlayan kremler kullanılabilir.

 

Lazerli Epilasyonun Yan Etkileri Nelerdir?

 

Uygulanan lazer epilasyon ardından uygulama yapılan bölgede hafif kızarıklık veya yanma hissi oluşabilmektedir. Bu belirtilerin görülmesinin ardından 1-2 saat içinde yok olmaktadır.

 

Erkekler için Lazer Epilasyon Uygulaması Nasıl Olmaktadır?

 

Erkekler için istenmeyen kıllar genelde sırt, omuzlar, el üstü, göğüs, kollar ve yüzün bazı bölgelerinde yoğunluk kazanmaktadır.

 

Erkek ve kadınlarda kıl yapıları hormon profilleri bakımından farklıdır. Erkekler için kıl yapısının kalın, koyu renkli olması durumu lazer uygulamasında daha etkili sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Lazer epilasyon sonrası erkeklerde uygulama bölgesinde kıl yoğunluğu açısından %90 lara varan azalma görülebilir.

 

Lazer Epilasyon Hangi Kişilere Uygulanmaz?

 

Hamileler, kontrolü güç yüksek tansiyon hastalarına, ağır kalp ve kontrolü güç şeker hastalarına, uygulama bölgesinde deri hastalığı olanlara, epilepsi hastalarına lazer epilasyon uygulanmaz. Bunların haricinde 12 yaş altı çocuklarda kesinlikle lazer epilasyon yapılmamalıdır.

 

Lazer Epilasyon Öncesinde ve Sonrasında Nelere Dikkat Etmeli?

 

Lazer Epilasyon Öncesi:

 

Epilasyon uygulama bölgesin için son 20 gün boyunca her hani bir epilatör uygulanmamalı, ağda yada cımbız kullanılmamalıdır.

 

Epilasyon seansından 3 gün öncesi, epilasyon bölgesine kesinlikle jilet uygulanmalıdır (yüz bölgesi için makas kullanılabilir). Epilasyon seansı sırasında istenmeyen tüylerin cilt yüzeyinde 1 mm kadar uzunlukta olması yeterli olmaktadır.

 

Epilasyon uygulama bölgesinde bulunan kıllara, sarartma vb. gibi kıl rengini azaltabilen işlemler yapılmamalıdır.

 

Uygulama yapılacak bölgede cilt rengi, kişinin kendi normal cilt renginden daha koyu yada bronz olmamalıdır. Bronzlaşmış ciltler için cildin kendi normal rengine dönmesi beklenmelidir.

 

Epilasyon işleminin yapılacağı bölge son 15 gün içerisinde peeling vb. gibi (kimyasal veya mekanik), cilt bütünlüğünü bozacak işlemler görmemiş olmalıdır. Her epilasyon seansında, uygulama bölgesinde makyaj ürünü bulunmadığından emin olunmalıdır.

Uygulama bölgesinde kozmetik amaçla başka bir lazer uygulaması, dolgu, botox yada mezoterapi uygulaması yapılmış ise mutlaka bilgi verilmelidir.

 

Işığa karşı hassasiyet oluşturan ilaçları (R.acid, Roaccutane vb) kullananlara kesinlikle uygulama yapılmamalıdır.

 

Lazer Epilasyon Sonrası:

 

Lazerli epilasyon uygulaması sonrasında kişi hemen günlük hayatına dönebilir. Epilasyon uygulamasından sonra farklı kişilerce önerilen her hangi bir nemlendirici vb. krem kullanılmalıdır. Epilasyon yapılan bölgede geçici olarak hafif yanma hissi veya kızarıklık oluşabilmesi beklenen normal bir durumdur. Bu belirtiler 1-2 saat gibi kısa bir zaman diliminde kendiliğinden kaybolur. Cilt rengi koyu olan kişilerde epilasyon uygulama bölgesinde hafif kabarmalar veya kabuklanma benzeri belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler tedavi gerektirmeye gerek kalmadan 3-4 günlük bir süre zarfında kendiliğinden kaybolmaktadır.

 

Epilasyon uygulanan bölgede kapatıcı makyaj ürünleri (pudra yada fondoten vb.) en az 24 saat boyunca kullanılmamalı.

 

Uygulamanın bitiminden istenildiği taktirde ılık banyo yapılabilir.

 

Epilasyon bölgesindeki istenmeyen tüyler 3-10 gün kendiliğinden dökülmeye başlamaktadır.

bottom of page